3 tips om verzuim te beperken of liever nog te voorkomen!

3 tips om verzuim te beperken of liever nog te voorkomen!

Vanuit het HR Expert Bureau heb ik al veel organisaties mogen begeleiden bij verzuim. Er zijn veel verschillende acties die je in kan zetten om verzuim te voorkomen, maar begin eerst bij de basis met deze 3 tips.

1. Zorg dat de structuur van je organisatie op orde is. Voelen medewerkers binding met de organisatie, hun team en leidinggevende? Hoe hoger de betrokkenheid hoe lager het verzuim.

2. Signaleringsfunctie leidinggevende
De leidinggevende speelt een belangrijke rol bij de preventie van verzuim. Het is hierbij van belang dat de leidinggevende zijn/haar team kent en bewust is van eventuele risicofactoren. Het is daarom zaak dat de leidinggevende bewust is van zijn/haar signaleringsfunctie. Als het niet goed met iemand gaat dan kan dit vaak vroegtijdig worden opgemerkt bij veranderingen in gedrag. Het is daarom van belang dat de leidinggevende regelmatig in gesprek gaat met de medewerkers uit het team. Dit kan door bijv maandelijks bila's in te plannen zodat de leidinggevende echt weet wat er speelt bij de medewerkers binnen het team.

Wees daarnaast ook bewust van de voorbeeldfunctie van de leidinggevende. Op het moment dat een leidinggevende zich makkelijk ziek meldt dan zal dit ook effect hebben op het verzuimgedrag binnen het team.

Spanningsklachten
Met name bij spanningsklachten is het essentieel om op tijd te signaleren zodat er op tijd een interventie kan worden ingezet. Hoe langer je wacht hoe groter de kans op langdurige uitval. Wat begint met een aanpassingsstoornis (overspannen) kan op termijn veranderen in een burn-out. Zorg bij spanningsklachten daarom ook snel voor het inzetten van een interventie op dit gebied.

3. Het houden van een frequentverzuimgesprek
Houdt bij 3 of meer keer ziekmelden in een jaar een frequent verzuimgesprek. In Nederland ligt de gemiddelde ziekmeldingsfrequentie op 1 a 1,5x per jaar. Soms hebben medewerkers niet eens door dat ze zich vaker ziek melden dan gemiddeld. Bespreek of de verschillende ziekmeldingen met elkaar verbonden zijn. Of de medewerker zelf een idee heeft hoe het komt dat hij/zij zich 3 of meer keer heeft ziek gemeld. En de belangrijkste vraag of de medewerker of werkgever acties kunnen ondernemen om een volgende ziekmelding te voorkomen.

Dit gesprek is niet om iemand op de vingers te tikken maar om even oprecht naar iemand te luisteren, te checken of er niet meer speelt en of dit verzuim wellicht met elkaar verbonden is en/of te beïnvloeden is.
#verzuim #verzuimpreventie #goedwerkgeverschap

Transitievergoeding; moet ook worden betaald bij aflopen tijdelijk dienstverband.

Transitievergoeding; moet ook worden betaald bij aflopen tijdelijk dienstverband.