Transitievergoeding; moet ook worden betaald bij aflopen tijdelijk dienstverband.

Transitievergoeding; moet ook worden betaald bij aflopen tijdelijk dienstverband.

Elke maandag hebben Ellen Bouwman-van Geel, Natascha Hartog, Marieke van der Miessen en Sanne Quint en ik met elkaar operationeel overleg. We hebben dit overleg een aantal maanden geleden ingevoerd en ik vind het persoonlijk een hele fijne start van onze week. Sanne en ik nemen onze collega's tijdens dit moment mee in het reilen en zeilen van het HR Expert Bureau; zo bespreken we operationele zaken maar delen we ook bij welke nieuwe klanten we mogen starten. Daarnaast benutten we dit moment om met elkaar te sparren, kennis te delen en casussen te bespreken. Kortom een heel nuttig overleg en niet een overleg in het rijtje overleggen om te overleggen.

Zo bespraken we vanochtend o.a. ook de transitievergoeding. We zien in de praktijk veel dat de transitievergoeding bij het aflopen van een tijdelijk contract vergeten wordt. Dus daarom nog even kort op een rij:
- Bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst krijgen medewerkers een financiële vergoeding; de transitievergoeding. Voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij de werkgever ligt. Dit geldt voor medewerkers in vaste dienst maar dus ook voor medewerkers met een aflopend tijdelijk contract.
- De transitievergoeding is bedoeld om bijv in te zetten voor scholing om de overstap naar een andere baan makkelijker te maken. Medewerkers zijn echter niet verplicht om de transitievergoeding hiervoor te gebruiken.
-De hoogte van de transitievergoeding hangt af van het maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2024 maximaal € 94.000 bruto. Bij een jaarsalaris hoger dan € 94.000 geldt een vergoeding van maximaal 1 bruto jaarsalaris.
- De transitievergoeding wordt meestal bij de eindafrekening uitbetaald. Echter regelt de wet niet wanneer de transitievergoeding echt moet zijn betaald. Wel staat in de wet dat medewerkers recht hebben op wettelijke rente vanaf 1 maand na het einde van de arbeidsovereenkomst. Daarnaast kan er wanneer je als werkgever de transitievergoeding niet hebt betaald, binnen 3 maanden na einde dienstverband, een claim worden ingediend bij de rechter.
- De transitievergoeding makkelijk berekenen? Dit doen wij zelf graag op ontslag.nl, rijksoverheid.nl of lexence.nl
hashtag#tijdelijkearbeidsovereenkomst hashtag#aanzegging hashtag#transitievergoeding hashtag#eindafrekening hashtag#goedwerkgever hashtag#scholing

3 tips om verzuim te beperken of liever nog te voorkomen!

3 tips om verzuim te beperken of liever nog te voorkomen!

Workcation, niet zonder risico?

Workcation, niet zonder risico?