Het aannemen van je eerste medewerkers, hoe pak je dat aan?

Het aannemen van je eerste medewerkers, hoe pak je dat aan?

Deze week had ik een sessie met een nieuwe klant over het aannemen van de allereerste medewerkers. Vragen welke bij zo een sessie aan bod komen zijn altijd heel interessant. Bijvoorbeeld; Hoe pak je het aan wanneer je jouw eerste medewerkers in dienst gaat nemen? Wat is nou de ideale organisatiestructuur voor ons? Welke functies geef je het allereerste plekje? Wie heb je nodig/wat past goed bij ons? Wat vragen we aan taken en verantwoordelijkheden van iemand? Is dit niet teveel in 1 eerste functie gepropt? Voor hoeveel uur/fte hebben we ruimte?

Allemaal vragen welke aan bod komen tijdens een sessie. Het doel van een sessie is focus aanbrengen in de eerste stappen om werkgever te worden.
Wat doen we dan precies?
-het doornemen van o.a. bovenstaande vragen en hierover sparren, om zo een duidelijk beeld te krijgen (consensus)
-we gaan zo voor de klant een organisatiestructuur stapsgewijs uit tekenen (organogram)
-we maken functieprofielen en passende vacatureteksten
-we nemen onze checklist in dienst door en bekijken wat er allemaal nog nodig is om een goede werkgever te worden (en welke kosten daarbij komen kijken)

Het afgelopen jaar hebben Doreen van der Pols en ik dit voor het HR Expert Bureau zelf ook gedaan. Van samen eigenaar en met z'n twee, naar een organisatie met binnenkort 6 collega's die samenwerken. Voor ons een waardevolle toevoeging aan onze zijlijn kennis en adviseursrol. Want zelf op de werkgeversplek zitten is net weer anders. Brengt nieuwe emoties met zich mee, nachtjes naar het plafond turen en ook vraagstukken hoe je het werkgeverschap goed kunt doen wanneer je nog erg kwetsbaar bent. Juist omdat ons dit soms zelf niet in de koude kleren gaat zitten helpt dat om meer empathie als adviseur te hebben wanneer werkgevers hiermee aan de slag gaan. We weten als geen ander nu hoe spannend dit kan zijn en wat er allemaal bij komt kijken.

Wil je hiermee aan de slag en overweeg je jouw eerste medewerkers aan te nemen? Stuur dan een berichtje via linkedin, we helpen je graag op weg.
hashtag#hrexpert hashtag#hradvies hashtag#organisatiestructuur hashtag#personeleplanning hashtag#indienst hashtag#startup hashtag#checklistindienst

Het opzetten van strategische personeelsplanning (SPP) kan op verschillende manieren.

Het opzetten van strategische personeelsplanning (SPP) kan op verschillende manieren.

Menstruatieverlof - Parool

Menstruatieverlof - Parool