Workcation, niet zonder risico?

Workcation, niet zonder risico?

Steeds meer zie je dat medewerkers af en toe vanuit het buitenland willen werken voor een bepaalde periode. Vaak gaat dit om medewerkers die op familiebezoek gaan en er dan nog wat dagen/weken aan vast willen plakken. Maar het kan natuurlijk ook dat medewerkers werken vanuit een vakantiehuis, hotel of eigen huis.

Werken vanuit het buitenland kan een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde zijn voor medewerkers. Vanuit het HR Expert Bureau raden wij dan ook aan om, wanneer hier vragen over komen vanuit medewerkers te onderzoeken, wat de behoefte is bij de collega’s. Uiteraard alleen als het werk het toelaat om op afstand te werken en dit past bij de organisatie.

Gevolgen?
Wanneer het werken op afstand maar een beperkte tijd is zullen de gevolgen beperkt zijn. Maar wanneer dit werken op afstand vaker voor komt is het goed om hier 1 lijn in te trekken en beleid op te maken zodat het duidelijk is wat de rechten en plichten zijn in het geval iemand in het buitenland gaat werken.
·       Denk hierbij aan afspraken over beschikbaarheid, werkoverleg en dat duidelijk is dat de huidige arbeidsvoorwaarden van kracht blijven.
·       Ook kan je een verwijzing maken in de RI&E dat er af en toe vanuit het buitenland kan worden gewerkt. Werken in het buitenland kan andere risico’s met zich meebrengen dan werken in Nederland. Is er sprake van een veilige werkplek, maar ook: is het land zelf wel veilig? En zorgt medeweker voor een goed ingerichte werkplek?
·       Verder kan je nog denken aan verzekeringen. Is de medewerker goed verzekerd als hij in het buitenland werkt?
·       Ook goed om bij stil te staan is digitale veiligheid. In landen buiten de EU geldt de AVG niet. Slechts enkele andere landen kennen een vergelijkbaar beschermingsniveau. Als Nederlandse werkgever ben je echter wel aan de AVG gebonden en moet je veilig omgaan met persoonsgegevens waarborgen. Zorg daarom dat je weet hoe je je medewerker ter plekke zo veilig mogelijk kan laten werken.
·       Tot slot is aan te raden om een korte en afgebakende periode af te spreken waarbinnen een medewerker uitsluitend vanuit het buitenland zal werken. Beslis hierbij hoeveel weken per jaar is toegestaan en hoeveel weken aansluitend maximaal gewenst is. Bij werken in het buitenland kan er naast het Nederlandse stelsel op het gebied van fiscaliteit en sociale zekerheid namelijk ook een buitenlands stelsel gaan gelden. Als werkgever wil je voorkomen dat je onbedoeld een vaste inrichting in het gastland creëert of onbedoeld regelingen ter bescherming van werknemersbelangen activeert. Voorzichtigheidshalve hebben een aantal toonaangevende bedrijven in Nederland de tijd dat een medewerker remote mag werken vanuit het buitenland daarom beperkt tot 6 à 8 weken per jaar.

Sanne Quint, Ellen Bouwman-van Geel Natascha Hartog Marieke van der Miessen
hashtag#workcation hashtag#secundairearbeidsvoorwaarde hashtag#Cultuurboek hashtag#personeelshandboek

Transitievergoeding; moet ook worden betaald bij aflopen tijdelijk dienstverband.

Transitievergoeding; moet ook worden betaald bij aflopen tijdelijk dienstverband.

Wist je dat het wettelijk helemaal niet geregeld is dat je vrij bent met Pasen?

Wist je dat het wettelijk helemaal niet geregeld is dat je vrij bent met Pasen?