Wist je dat het wettelijk helemaal niet geregeld is dat je vrij bent met Pasen?

Wist je dat het wettelijk helemaal niet geregeld is dat je vrij bent met Pasen?

We mogen voor het HR Expert Bureau geregeld aan de slag met het maken van een cultuurboek voor organisaties. Hierin nemen we ook altijd een passage op m.b.t. de officiële/ nationale feestdagen. Wist je dat je hier als Werkgever een keuze in hebt?

Het is in Nederland gebruikelijk om medewerkers vrij te geven op officiële feestdagen. Maar je kunt hier als medewerker niet vanuit gaan want het is geen recht. Nergens staat in de wet dat je op die dagen vrij moet krijgen. Vrij zijn op een nationale feestdag is dus eigenlijk een cadeautje van je werkgever.

Als werkgever kan je deze vrije dagen optellen bij het aantal vrije dagen en incalculeren maar je hoeft een feestdag dus niet 'gratis' weg te geven. Werkgevers kunnen er ook voor kiezen om hun medewerkers hiervoor een vakantiedag op te laten nemen. Wat we in de praktijk vaak zien is een x aantal verplichte collectieve vakantiedagen welke vaak rondom een feestdag worden gepland. Voor veel medewerkers is bijvoorbeeld de dag na Hemelvaartsdag zo'n verplichte verlofdag.

Wat we ook steeds vaker tegenkomen is dat er wordt afgeweken van de van oudsher vrije dagen maar er een keuze wordt gelaten voor het opnemen van een andere vrije dag zoals bijvoorbeeld Ketikoti (een van oorsprong Surinaamse feestdag) of een andere dag die voor de medewerker meer van belang is. Dit is heel medewerkersvriendelijk maar zorgt wel voor de nodige administratie om dit bij te houden en de vraag is hoe wenselijk het is en in de praktijk ook haalbaar om medewerkers te hebben werken op dagen dat het werk normaal gesproken stil ligt.

Kan je als werkgever zomaar verplichte vrije dagen invoeren? Nee, zoiets moet duidelijk op schrift staan, bijvoorbeeld in de arbeidsovereenkomst of het personeelsreglement. Alleen dan mag je medewerkers verplichten om die dag op te nemen. Daarnaast moet je dit als werkgever ruim van tevoren communiceren.

Wil je weten hoe dit voor jouw organisatie geregeld is voor de feestdagen? Check dit dan in de cao, arbeidsovereenkomst en/of personeelsreglement.

Sanne Quint, Marieke van der Miessen, Ellen Bouwman-van Geel, Natascha Hartog en ik waren vrij op 2e paasdag dus even geen drukke start van de week op maandag maar rustig eitjes zoeken in de tuin.

#hradvies #hrexpert #juridisch #feestdagen #pasen #cultuurboek #CAO #arbeidsovereenkomst

Workcation, niet zonder risico?

Workcation, niet zonder risico?

Durf jij collega's aan te nemen die beter zijn in onderdelen van het vak dan jij zelf?

Durf jij collega's aan te nemen die beter zijn in onderdelen van het vak dan jij zelf?